Huset

Här har vi samlat inläggen som rör själva huset.
Det är mycket att göra på huset och därmed många små projekt att ta hand om.

Det var en säsong 2021

2022-03-28 13:11:09 admin

Beklagar att det inte blev så mycket skrivet under 2021, vilket beror på lite yttre händelser i livet. I korthet så blev det ett i alla fall ett spännande år. En liten ”catch-up” kommer här.

Började året med att mer eller mindre bo på kollot under vintern. Spännande när man inte kan duscha eller på annat sätt tvätta och skölja av sig som är van med. Men det gick, fick sköta sådant på jobbet. Kallt ute i bland och glad att värmen fungerade som den skulle, även om den inte orkade när det var som kallast. Vid busshållplatsen var det mörka men vackra mornar.

I slutet av januari var det slut med detta korttids-boende och hemma i lägenheten såddes frön för lite chili. Dessa fick bra fart. Efter att ha planterats ut under sommaren så vart det lite stopp i växandet men det kom i alla fall några frukter som kunde tas om hand om. Tyvärr var sorterna inte riktigt av den typ jag ville ha, men OK.

I april så var dags att börja med årets planer, att byta staket och att göra en fin gräsmatta av en del av odlingsytorna. Staketet revs och ett nytt började byggas. Ett stadigare och snyggare (om jag får säga det själv). 

Tyvärr är ju virke dyrt, men den som vill vara fin får ju lita lite pin. En del betongplattor hade jag fått från kamrater som inte behövde sina längre. Snällt av dom.

I maj började det gro lite överallt i landen och man kände att våren verkligen kommit igång och att sommaren bara var runt knuten. I odlingslådorna var det lite långsammare. Men det nya staketet blev riktigt bra!
På bilden är inte nya odlingslanden klara och de gamla är kvar. Men de stod på ”att-göra-listan”. Man hinner liksom inte allt på en gång samt att det dagliga arbetet inkräktar menligt på fritiden.

En liten sak jag alltid velat ha på kollot är ett vårdträd. Så från våran båtklubbsholme i Stockholms skärgård stal jag en liten planta av ek. Liten och nästan fånig. Jag har planterat den lite skyddat och hoppas att den kommer att överleva. Om den tar sig kommer jag troligen att flytta den till en bättre och ”snyggare” plats. Det skulle vara så kul att ha ett eget vårdträd. Ny håller jag tummarna att det blir bra!

När sommaren väl var i sitt bästa humör så var det riktigt gott. Det var grönt och skönt med allt som blommade och det gröna. Gräsmattan var så fin och jag väntade snällt på att allt i odlingslådorna skulle bli klara för i år så jag kunde börja med de nya odlingsytorna och även den nya gräsytan.

I september blev det dags att börja med den lilla ombyggnaden av ytorna. Delar av odlingsbäddarna revs och de nya längs staketet byggdes och fylldes med jord. Även betongplattorna flyttades om och några nya hämtades hos kamraterna. Det är lite pyssligt och tar sin tid, men även riktigt roligt och det syns att det kommer bli bra till slut.

Under hösten togs alla gamla odlingsbäddar bort och ytan slätades ut och fick en massa gräsfrön spridda över sig. Tanken är att göra en härlig yta att vara på när det är lite senare på dagen då solen ändå når över taket till platsen. Bord och sittmöbler planeras,  en exakt vad är lite oklart ännu. Det kommer visa sig. Under vintern så såg det hela riktigt bra ut när snön inte var så påfrestande. 

Nu får vi se hur 2022 kommer bli. Jag har stora förhoppningar!

 

 

 

 

 

 

 

Postad i:
Trädgården, Utsidan
Tagged in:
gräsmatta, odlingsbäddar, staket, vårdträd
Läs mer...

Varm februari

2020-02-08 19:32:31 admin

Förlåt. Denna blogg har inte uppdaterats på mycket länge. Jag vet inte om jag kommer att göra det så ofta, men jag gör skriver ett inlägg nu så får vi se.

Vintern 2020 har varit en av de varmaste jag kan minnas. Det gör ju att det finns möjlighet att göra lite annat än vad som är vanligt. Ett exempel är att ta hand om båten eller som denna helg, kolonilotten. Ute är det cirka 2 grader och ingen snö.

Så jag tänkte passa på att fixa lite när frugan är på semester i södra Europa. Det är ju faktiskt ganska mysigt inne i stugan även om det är grått ute. Elementen som är fasta orkar inte riktigt värma upp huset ordentligt så ett extra konvektor element och ”etanol-brasan” fick hjälpa till och då gick det fort. Bland de andra stugorna såg jag ingen alls, vilket är ovanligt. Det brukar alltid var någon ute.

I det lilla förrådet som är i huset har vi haft ett bord med rostfriplåt på ovansidan. Det har nog varit bra men tagit plats. Nu när vi har ett litet trädäck utanför förrådet så har jag tänkt att göra om bordet till ett med hjul som skulle kunna rullas ut på gräset om man behöver jobba med något där. Jag tog en EUR-pall från jobbet och köpte 125mm länkhjul på Biltema och skruvade fast dessa på EUR-pallen. Sågade till passande ben mellan den gamla skivan och pallen. Det blev ganska bra om jag får säga det själv.

I förrådet blev det nu gott om plats och frugan ville ha fler hyllor så det var bara att fixa. Upp med konsoller på väggarna och dit med hyllplan som skruvades fast. Sedan blev det gott om plats. Men den platsen fylldes snabbt upp. Detta är tyvärr ett litet problem. Jag försöker tänka minimalistiskt och inte ha en massa saker men frugan är inte riktigt där.

Annars är det ganska grått på lotten och landen är trista. Men det skulle ju egentligen vara snö och kallt. Vi får se hur det blir innan våren kommer som vi tänkt.

Det skojiga är att inlägget innan också handlade om att det var snöfritt.

Postad i:
Förrådet, Okategoriserade, Trädgården
Läs mer...

Höst och stängning

2014-10-12 21:28:53 admin

IMG_0079 IMG_0080 IMG_0081 IMG_0082

 

 

Postad i:
Huset, Trädgården
Läs mer...

Dörrfoder

2014-08-28 08:14:32 admin

IMG_2696En vanligt torsdag kan också vara speciell. Så varför inte åka till lotten och fixa lite. Kasia och hennes mamma har förvisso varit många kvällar på lotten för att ta hand om fallfrukt och grönsaksskörd. Kasia har även passat på och målat de nya dörrarna som blivit vita och fina. Förrådsdörren är nästan helt klar med foder och allt. Ett lager färg till så är den klar. Jag får väl fixa foderbrädorna till entrén.

IMG_2700Tidigare hade jag snickrat en trappa till andra sidan förrådet. En ganska enkel kontruktion där jag hämtat inspirationen från de trappor pappa byggt till huset på Åland. Lite tryck impregnerat virke och skruv. En sådan här är gjort på mindre än en timme. En bräda i framkant skall monteras, men först skall en fäst anordning mot huset fixas. Just denna blir skön att sitt på när solen gassar.

IMG_2699Åter till entré dörren. Kasia hade som sagt redan börjat måla dörren. Det blir betydligt fräschare med vit dörr än den gamla skabbiga bruna. Lite extra spackel på karmen, som byggts om, och färg så kommer den bli bra och väldigt snygg. Men foderbrädor måste ditt. Även en ny trappa måste fixas. Den gamla hade sjunkit och spruckit. Men det kräver en liten bil-maskin för att få bort.

IMG_2697Till foder fanns redan inköpt virke. Ett virke som redan från början var grundmålat. Så varv med bra vit får dom att bli tåliga och snygga. På allt foder har vi använt Demi-Dekk Ultimate. Den rena vita basfärgen utan brytning. Den torkar ganska snabbt så jag han med två varv med färg, men dom kommer att få vänta till helgen innan dom hamnar på plats.

Postad i:
Förrådet, Huset, Projekt, Utsidan
Läs mer...

Dörrfix, besök och häcktrimmning

2014-08-25 19:06:11 admin

IMG_2683Senaste veckorna har vi varit på lotten lite sporadiskt då och då. Varje gång har det varit massor av äpplen att plocka. En helg var några av barnen på plats och kokade äppel-chutney och åt lite grillade korvar. Själv var jag helt koncentrerad på att byta den skabbiga ytterdörren. Egentligen hade jag tänkt renovera den, men träet i undre halvan var alltför hårt åtgånget så det blev ett byte istället.

IMG_2688En ny enkel trädörr köptes in och den gamla karmen behölls. Den enkla dörren försvaras med att vi kommer att måla den med grundfärg och tålig färg för utomhusbruk. Att den är oisolerad gör inget så vi inte planerar att vara där när det är kallt och väggarna runt om är lika dåliga vad isolering. För att kunna passa in dörren lades en extra list in på gångjärnssidan. Den nya dörren har nya moderna gångjärn som även blev lättare att montera på denna list. Den limmades och skruvades mot den gamla. Med dörren monterad så blev det faktiskt snyggt. Lite grundfärg och vanlig färg kommer att göra susen.

IMG_2687 IMG_2686

Kasia kämpade på med trädgården och det skördades mera grönsaker. Lökarna har vuxit sig stora och skall bli spännande att prova när dom fått ligga och torka en tag först.

IMG_2689 IMG_2691

IMG_2690Vi hade även passat på att köpa nya stolar och dynor till altanen. På Coop Forum i Gustavsberg hade dom 50% på alla utemöbler, vilket passade oss perfekt. Så nu har vi även lite skönare möbler där. Ett större bort skall fixas också. Just nu är jag sugen på att bygga ett. Vi får se om det blir så och om det blir bra. Men än så länge får vi klara oss med det gamla kaffe-bordet som vi haft i många år.

IMG_2692Det har även visat sig att de små fåglarna inte bara gillar vårt fågelbad utan även är relativt tama. En talgoxe kom och åt ur Jonas hand och visade ingen rädsla alls. Dom är väl vana att alla kolonier har trädgårdsvänner som även bryr sig om de små fåglarna. Dock är det väl inte så himla kul när dom flyger in i huset och vill smaska på den mat som kan finnas framme på bord och i pentryt.

IMG_2693Det sista som gjordes i måndags var att klippa häcken mot grannen. Det finns ett avtal mellan koloni föreningen och hus-föreningen på andra sidan som säger att man ansvarar för sin egen sida. Så vi han klippa vår-sida (och lite till). Allt som kapades skulle sedan klippas i små bitar för komposten. Men tyvärr han vi inte klart med det innanett skyfall kom och störde. Så det får vi ta en annan gång. Även ett foto från den klippta häcken kommer en annan gång.

 

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Mitt i semestern

2014-07-19 18:51:19 admin

I mitten av juli kom vi hem från två underbara veckor på stugan på Åland. I brevlådan fanns ett brev koloniföreningen om att våran häck mot vägen var för hög. Så vi köpte in en elektrisk häcksax och en handdriven gräsklippare på Bauhaus.  Sedan fick häcken sig en omgång. Troligen bör den klippas ännu mer men vi avvaktar och ser hur den vill växa. Så spenderade ett par dagar på lotten för att fixa lite.

IMG_2461 IMG_2474

Medans jag klippte häcken passade Kasia på att fortsätta med fönsterrenoveringen. En del kitt byttes ut och det är både kladdigt och pilligt för en ovan. Men resultatet blir bra.

IMG_2464 IMG_2466 IMG_2467

I trädgården har växt rejält och lite skörd har det blivit av pumpor och squash. Odlingarna växer bra och några är det riktigt bra fart i. Den på framsidan som vätter mot söder är full av tomatplantor och det ser ut att bli många tomater där, men även andra växter trivs riktigt bra. Den lilla planteringen vid grannens husvägg tar sig även den och börjar se fin ut.

IMG_2471 IMG_2470 IMG_2469

IMG_2475Med lite extra blommor på altanen så börjar det se riktigt trevligt ut. Inte illa för att vara första året där. Det kommer säkerligen bli betydligt bättre till de kommande åren. Nu åker vi ut på två veckor till, denna gång i vår vackra skärgård.

 

Postad i:
Fönster, Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Lite fix innan sommaren

2014-06-28 18:34:29 admin

20140529_140719_resizedInnan sommaren kom så han vi med lite olika saker trots att även båten skulle tas om hand och att vi skulle vara lite på sjön.

Under maj passade vi på att färdigställa duschen som vi byggt i förrådet. I ena hörnet har en duschkran m.m. monterats och en vikbar duschvägg har byggts. För att inte få hela ”golvet” fullt av vatten så har golvet i duschen betydligt bredare mellanrum mellan plankorna. Under golvet är det urgrävt och fyllt med grus och leca-kulor för dräneringen. En sorts infiltration helt enkelt. Jag är rätt säker på att denna dusch inte blir så använd, men när den väl behövs så blir den riktigt skön.

Ute växte det så det knakade med massor av olika plantor. Häcken mot grannen växte och vi skaffade en Big-Bag säck som vi fyllde med klipp och grenar. Inte så vackert men effektivt i väntan på kompost byggdes.

IMG_3320 20140615_171111_resized 20140615_164525_resized
20140615_171106_resizedPå tal om bygga, så byggdes ett vindskydd på altanen. Det fungerar även som ett plank så man inte ser alla verktyg m.m. så tydligt. Vindskyddet byggdes av 22×45 impregnerat virke från Bygg-Max. Just dom har detta mått med rundade hörn till bra pris! Nu väntar vi på att köpa in lite fräschare stolar men dessa gröna från IKEA får tjänstgöra  ett tag innan dess.

Vi har även sovit över några gånger. Det är faktiskt riktigt rogivande och tyst. Så fort det blir lite senare så tystnar trafiken på Nynäsvägen och det är tyst nog. Vi har även möblerat om lite för att känna om bäddsoffan passar bättre längs kortväggen. Det verkar som att det är en bättre plats.

IMG_3321 IMG_2456

IMG_3319Självklart har vi haft olika besök. Mest familjen men även våra vänner har hälsat på oss. Några av alla dessa vänner är Anders och Eva-Karin. Dom har också en kolli-lott, fast på andra sidan stan. Så det finns lite att prata om. Efter denna maj och juni så åkte vi i väg och svärmor tog hand om växter till vi kom hem.

 

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården
Läs mer...

1:a Maj, långhelg

2014-05-04 20:56:31 admin

20140501_183139En lång helg igen. Denna gång helg kommer det att hända mycket med utseendet av kolonilotten. På schemat står målning, målning och målning. I det ingår även montering av foder runt fönster och montera vindskivor på förrådet. Vädret är lite blandat men våren har definitivt kommit och det spritter i allt som växer. Plommonträdet har fått massor av skott och det är inte långt kvar tills trädet är grönt och blommande med en massa plommon som följd.

IMG_2439Tyvärr upptäcktes en liten vattenläcka. Det är den ingående slangen som är nedgrävd som hade fått ett för hårt spadtag satt i dig. Så det blev till att gräva lite i landet och frilägga det hela. Skadan var inte så stor men tillräcklig för att det måste till en tydligt reparation. Snabbt till Fredells i Nacaka för att köpa en skarv till 32mm plaströr. Inte alltför dyrt och lite simpelt. Det trasiga området skarvs bort (cirka 2 mm) och sedan monterades det hela ihop igen. Vi  får hoppas att det håller.

Det stora jobbet blir att måla alla foderbrädor. Det blir rätt många på ett hus om man räknar in knutar, dörrar och fönster. Använder samma till vindskivor. Huset har redan fått en hel del färg på målat men än återstår mycket. Vi har blivit ”Demi-dekkare”. Vi har valt den bästa som kallas Ulitmate och en något rödare ton av Faluröd, S4050 Y80R. Det ser lite friskare ut. Till foderbrädorna har vi valt en kritvit färg av samma kvalité. Till huset har det gått åt 15 liter och till knutar och foder 5 liter.

IMG_2441 20140430_154017

Trots att det blev mycket målande så har det varit skoj och det är en skön känsla när det växer fram. Resultatet är det bara att vara nöjd över. Riktigt snyggt och fräscht. Dock återstår att fixa fönstren och dörrarna. Dom behöver verkligen renoveras. Entrédörren är nog den som står på tur i ”att göra” listan.

IMG_2446IMG_2448IMG_2453

Inomhus är det också ordning och reda. Det mesta är fixat och ordnat. Lite hyllor och tavlor skall fixas och lite belysning, främst vid pentryt. Det känns även här riktigt bra.

IMG_2442 20140503_163823

20140503_175426Sent på lördagen så kom det lite regnskurar, som gjort för att ta fram högtryckssprutan och göra rent de gamla plaststolarna som följde med huset. Dom var rejält ingrodda med sot och annat. Trots hårt och blött jobb med hötrycken så blev dom inte helt rena, men betydligt bättre. Dom i och för sig väldigt billiga, men jag gillar inte att slänga något som kan fungera ett tag till.

IMG_2450I trädgården går det även där framåt. Det fixas med jorden och alla växter som för odlats hemma men även med alla fröer som så direkt. Det skall bli spännande att se vad som kommer ut av det hela. Kanske en hel grönsaksdisk.

 

 

IMG_2451

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Påsk, men mycket att göra

2014-04-20 22:28:33 admin

IMG_2423Denna påsk har mycket som väntar på att göras i ordning. Redan innan helgen har en varmvattenberedare köpts och den skall monteras. Vi hoppas att många av ”barnen” kommer och ger oss en hand.      Visst kom dom på påskdagen! Alla barn med sina respektive kom och hjälpte till. Men innan så hade jag börja med att sätta in varmvattenberedaren. Den visade sig vara lite paj i termostaten men jag lyckades få till den så att vi nu har varmt vatten i huset.  Lite lagom lyxigt och ett stort lyft. Nu är det egentligen bara den enkla duschen som skall fixas, men det tar vi senare.

IMG_2422Dagen innan, på påskaftonen, hade varit och shoppat lite på Bauhaus. Bland annat en grill och lite trädgårdsprylar. På påskdagen åkte jag med Jesper till Fredells och köpte läkt till fasaden. Medans vi var där så hade Tina börjar grunda allt och hon fick sedan hjälp av Emma. Så nu är hela huset grundmålat. Det har gått åt en stor hinka av Jotuns oljebaserade grundfärg (färglös).

IMG_2419Men innan det kunde göras så tog Jesper bort alla foder runt fönster och dörrar. Även om grundfärgen är färglös så känns det nu riktigt bra och det är med förväntan vi ser fram emot att få måla med riktig färg. På förrådet väntar dock ett stort antal läktlister på att sättas upp och dom är trots den lilla ytan hyffsat många. Men skall det bli fint så får man ligga i. Huset skall bli en liten pärla är det tänkt.

IMG_2426Under vintern har Jonas och Carl gått på kurs i att göra korv. Så till dagens premiär av att grilla på lotten så tog dom med sig lite korv. Det blev ett rejält kalasande med korv och sallader i solen. Kul att både farmor och mormor var med. Även lilla Lukas följde med mamma o pappa. Han verkade ta det mesta med ro och var lugn och stilla medans vi andra kalasade. Det ny inskaffade partybordet kom väl till pass.

IMG_2421I trädgården kämpade Kasia som vanligt på med sina lerklumpiga land. Det är mycket att fixa innan alla växter är i jorden och väntar på att få växa till sig. Men hon är duktig och tycker det är kul. Faktum är ju att det är just odlandet som är det egentliga med kolonilotterna. Det skall bli väldigt skoj att se vad som kommer upp ur jorden och minst lika skoj att få smaka på dom.

När vi gav upp för dagen hade mycket blivit gjort. Huset hade grundmålats, läkten hade blivit uppsatt och varmvatten finns nu. Det är en hel del projekt på en liten stuga. Vill man så finns det gått om jobb. Glad är nog grannen som får en fin fasad att titta på. Annars verkar hon trivas bäst i solen läsandes och lyssnandes. Oavsett så är hon väldigt trevlig. I morgon skall vi köpa färg till fasaden och lite virke för att bygga klart altan m.m.

IMG_2429
IMG_2430

 

 

Postad i:
Förrådet, Huset, Insidan, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Odling och bygge

2014-03-30 22:15:59 admin

IMG_2384Åter igen har det utlovats en varm och skön helg. Det innebär att vi kan hinna göra mycket. Altanen badade i sol och det såg lovande ut. Kasia har shoppat fröer och lökar i massor som skall komma i jorden. Jag tog tag i båten under lördagen och gjorde då inget på kolonistugan. Däremot på söndagen blev det lite mer pyssel med olika små projekt.

Kasia tog tag i det stora odlingslandet som behövder fixas en hel del. Jorden består mest av lera och är tungjobbad. Men efter mycket slit så kom både lökar och potatis i jorden. En bra början på odlandet, men som sagt jobbigt och mycket återstår.

IMG_2392  IMG_2390

IMG_2393

Under söndagen var jag på lotten och fixade det sista på altenen. Några brädor var kvar att dra fast, en lucka till husets inspektionslucka fixades och även dekorlisterna runt altanen sattes på plats. Det blir ganska snyggt. Nästa del i det projektet är att dölja plintar och göra en ”kjol” runt om. Även några trappor skall göras. Men på det stora hela är den klar och fungerar jättebra att fika på.

IMG_2391

Inne sattes ett eluttag upp vid pentrybänken. Det är smidigt att ha så man kan koppla in olika prylar där, som t.ex. vattenkokare. Sedan var det dags att börja med vatteninstallationen. Kallvatten och varmvatten skall det bli. PEX rör och kopplingar i lagom mängd samt en hel del jobb. Innan dagen var klar så hade kallvatten delen monterats. Då vi inte köpt varmvatten beredare än så väntade jag med den delen, men har förberett ändå.

 

Postad i:
Altan, Huset, Projekt, Trädgården
Läs mer...