Trädgården

Den stora (?) trädgården har legat öde under många år och Kasia har en massa idéer som hon vill förverkliga. Vi skall försöka presentera en del här som rör trädgården. Håll ut om det blir lite få inlägg.

Nu är det säsong 2022.

2022-03-28 13:32:52 admin

Jodå, det kommer bli en säsong 2022 på kollot. Under vintern har vi varit på plats högst sporadiskt fikat någon gång och faktiskt sovit över någon natt. Då jag redan förra vintern ordnade med lite rinnande vatten från dunkar så är det OK ändå att vara på kollot. Kallt ute och snö gör det ju bara lite extra mysigt.

I mars blev det ju riktiga vårkänslor med skön värme ute om dagarna. Så det blev ytterligare en natt på kollot och ute satte vi fart på det lilla eldfatet jag fick av Sussi när jag fyllde år. Mysigt och härligt, men man får vara väldigt försiktig så inte gnistor var i väg och tänder eld på något.

I övrigt så var det lite service och uppgradering som stod på tur. Som lite prylgalen av moderna saker så var en installation av en elmätare som kan läsas av via z-link och det Telldus-system som installerats tidigare. Telldus-systemet används främst till att kunna sätta på värmen på distans, men kommer även att styra lite bevattning och lampor med automatik och även manuellt på distans. Nu var det dags att installera en Aeotec Home Energy Meter som köpts på Kjell.com. Själva installationen var enkel, men lite trubbel med ihop-kopplingen uppstod. Det mesta löste sig men är inte helt klart. Nu kan jag se exakt hur mycket ström som huset drar vid varje valt tillfälle. Jag gillar att hålla koll på sådant för att kunna spara energi m.m. nu när elen har blivit ovanligt dyr.

Även de solcellsdriva lamporna som hänger ute behövde lite service, Det uppladdningsbara batteriet verkar ha gett upp och orkar knappt hålla lampan lysande trots att det har varit mycket sol ute. Så nya laddbara har beställts och jag hoppas som kommer inom kort. För jag vill verkligen att det skall vara trevligt och mysigt ute.

Något trädgårds-arbete blev det inte denna gång då det skall bli kallt kommande veckan och växterna behöver lite skydd ännu så länge, men snart så…..

 

 

 

Postad i:
Trädgården, Utemiljön
Tagged in:
solcell, telldus, vinter
Läs mer...

Det var en säsong 2021

2022-03-28 13:11:09 admin

Beklagar att det inte blev så mycket skrivet under 2021, vilket beror på lite yttre händelser i livet. I korthet så blev det ett i alla fall ett spännande år. En liten ”catch-up” kommer här.

Började året med att mer eller mindre bo på kollot under vintern. Spännande när man inte kan duscha eller på annat sätt tvätta och skölja av sig som är van med. Men det gick, fick sköta sådant på jobbet. Kallt ute i bland och glad att värmen fungerade som den skulle, även om den inte orkade när det var som kallast. Vid busshållplatsen var det mörka men vackra mornar.

I slutet av januari var det slut med detta korttids-boende och hemma i lägenheten såddes frön för lite chili. Dessa fick bra fart. Efter att ha planterats ut under sommaren så vart det lite stopp i växandet men det kom i alla fall några frukter som kunde tas om hand om. Tyvärr var sorterna inte riktigt av den typ jag ville ha, men OK.

I april så var dags att börja med årets planer, att byta staket och att göra en fin gräsmatta av en del av odlingsytorna. Staketet revs och ett nytt började byggas. Ett stadigare och snyggare (om jag får säga det själv). 

Tyvärr är ju virke dyrt, men den som vill vara fin får ju lita lite pin. En del betongplattor hade jag fått från kamrater som inte behövde sina längre. Snällt av dom.

I maj började det gro lite överallt i landen och man kände att våren verkligen kommit igång och att sommaren bara var runt knuten. I odlingslådorna var det lite långsammare. Men det nya staketet blev riktigt bra!
På bilden är inte nya odlingslanden klara och de gamla är kvar. Men de stod på ”att-göra-listan”. Man hinner liksom inte allt på en gång samt att det dagliga arbetet inkräktar menligt på fritiden.

En liten sak jag alltid velat ha på kollot är ett vårdträd. Så från våran båtklubbsholme i Stockholms skärgård stal jag en liten planta av ek. Liten och nästan fånig. Jag har planterat den lite skyddat och hoppas att den kommer att överleva. Om den tar sig kommer jag troligen att flytta den till en bättre och ”snyggare” plats. Det skulle vara så kul att ha ett eget vårdträd. Ny håller jag tummarna att det blir bra!

När sommaren väl var i sitt bästa humör så var det riktigt gott. Det var grönt och skönt med allt som blommade och det gröna. Gräsmattan var så fin och jag väntade snällt på att allt i odlingslådorna skulle bli klara för i år så jag kunde börja med de nya odlingsytorna och även den nya gräsytan.

I september blev det dags att börja med den lilla ombyggnaden av ytorna. Delar av odlingsbäddarna revs och de nya längs staketet byggdes och fylldes med jord. Även betongplattorna flyttades om och några nya hämtades hos kamraterna. Det är lite pyssligt och tar sin tid, men även riktigt roligt och det syns att det kommer bli bra till slut.

Under hösten togs alla gamla odlingsbäddar bort och ytan slätades ut och fick en massa gräsfrön spridda över sig. Tanken är att göra en härlig yta att vara på när det är lite senare på dagen då solen ändå når över taket till platsen. Bord och sittmöbler planeras,  en exakt vad är lite oklart ännu. Det kommer visa sig. Under vintern så såg det hela riktigt bra ut när snön inte var så påfrestande. 

Nu får vi se hur 2022 kommer bli. Jag har stora förhoppningar!

 

 

 

 

 

 

 

Postad i:
Trädgården, Utsidan
Tagged in:
gräsmatta, odlingsbäddar, staket, vårdträd
Läs mer...

Höstfix gräsmatta

2020-09-28 10:06:12 admin

Grön, skön och tät. Så vill vi att gräsmattan ska se ut. Men är du nybörjare kan det vara svårt att veta  hur du ska lyckas. När vattnar man? Hur gödslar man och när klipper man gräsmattan för sista gången inför vintern?

Höstplantering och sådd av gräsmatta

Tidig höst är en utmärkt årstid att anlägga ny eller reparera en gammal gräsmatta. Eftersom höstarna ofta är fuktigare och svalare än vårarna gynnar det gräset som får lättare att etablera sig. Gräset bör hinna etablera sig innan vintern kommer, så vänta inte allt för länge med att så om du bor längre norrut, det vill säga, inte senare än augusti.

Höstklippning av gräsmatta

Vid sista klippningen ska du inte klippa gräset för kort. En allt för kortklippt gräsmatta ger inget skydd under vintern och skadas därför lätt. Det får inte heller vara för långt eftersom det då kan ge upphov till svamp och mögelangrepp. Lagom höjd är 4-5 centimeter.

Höstgödsling av gräsmatta

Gräsmattan fortsätter att växa fram tills snön faller. Därför behöver den gödsel även på hösten, men det ska inte vara gödsel som är kväverikt, då detta främjar tillväxten. På hösten behöver gräsmattan avmognas inför vintervilan. Ett höstgödsel innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N). Forsfor hjälper till vid avmognaden på hösten och vid bildandet av nya blomanlag till nästa år. Kalium gör att växterna klarar kylan bättre och stärker cellväggarna vilket gör dem motståndskraftiga mot t ex snömögel. Spårämnen försörjer växten så den inte drabbas av några bristsjukdomar.

Du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset inför vintern.

Kalium stärker cellväggarna vilket ger varje strå mer kraft att stå emot exempelvis snömögel. Det ger även gräset bättre vinterhärdighet eftersom det ökar även sockerhalten i växtsaften, precis som glykol i spolarvätskan till bilen.

Även fosfor är bra för vinterhärdigheten då det stärker gräsets rötter så att tillväxten kommer igång lättare när våren kommer.

Så lyckas du med gräsmattan månad för månad

Hösten börjar så klart olika över landet och från år till år. Men här är några riktmärken.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I AUGUSTI:

• Så och plantera ny gräsmatta.

• Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år.

• Gödsla med höstgödsel. I norr kan det vara sista gången du gödslar inför vintern.

• Klipp som vanligt.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I SEPTEMBER/OKTOBER:

• Så och plantera ny gräsmatta fungerar bra även i september i söder.

• Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år.

• Gödsla med höstgödsel i söder.

• Klipp som vanligt i söder. I norr bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.

• Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv kan gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I NOVEMBER:

• Ingen mer gödsling alls. Nu ska gräsmattan få avmogna.

• Klipp om snön inte lagt sig än. Inför vintern bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.

• Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

Från Allt Om Trädgård 2016

Postad i:
Trädgården
Tagged in:
gräs
Läs mer...

Varm februari

2020-02-08 19:32:31 admin

Förlåt. Denna blogg har inte uppdaterats på mycket länge. Jag vet inte om jag kommer att göra det så ofta, men jag gör skriver ett inlägg nu så får vi se.

Vintern 2020 har varit en av de varmaste jag kan minnas. Det gör ju att det finns möjlighet att göra lite annat än vad som är vanligt. Ett exempel är att ta hand om båten eller som denna helg, kolonilotten. Ute är det cirka 2 grader och ingen snö.

Så jag tänkte passa på att fixa lite när frugan är på semester i södra Europa. Det är ju faktiskt ganska mysigt inne i stugan även om det är grått ute. Elementen som är fasta orkar inte riktigt värma upp huset ordentligt så ett extra konvektor element och ”etanol-brasan” fick hjälpa till och då gick det fort. Bland de andra stugorna såg jag ingen alls, vilket är ovanligt. Det brukar alltid var någon ute.

I det lilla förrådet som är i huset har vi haft ett bord med rostfriplåt på ovansidan. Det har nog varit bra men tagit plats. Nu när vi har ett litet trädäck utanför förrådet så har jag tänkt att göra om bordet till ett med hjul som skulle kunna rullas ut på gräset om man behöver jobba med något där. Jag tog en EUR-pall från jobbet och köpte 125mm länkhjul på Biltema och skruvade fast dessa på EUR-pallen. Sågade till passande ben mellan den gamla skivan och pallen. Det blev ganska bra om jag får säga det själv.

I förrådet blev det nu gott om plats och frugan ville ha fler hyllor så det var bara att fixa. Upp med konsoller på väggarna och dit med hyllplan som skruvades fast. Sedan blev det gott om plats. Men den platsen fylldes snabbt upp. Detta är tyvärr ett litet problem. Jag försöker tänka minimalistiskt och inte ha en massa saker men frugan är inte riktigt där.

Annars är det ganska grått på lotten och landen är trista. Men det skulle ju egentligen vara snö och kallt. Vi får se hur det blir innan våren kommer som vi tänkt.

Det skojiga är att inlägget innan också handlade om att det var snöfritt.

Postad i:
Förrådet, Okategoriserade, Trädgården
Läs mer...

Höst och stängning

2014-10-12 21:28:53 admin

IMG_0079 IMG_0080 IMG_0081 IMG_0082

 

 

Postad i:
Huset, Trädgården
Läs mer...

Dörrfix, besök och häcktrimmning

2014-08-25 19:06:11 admin

IMG_2683Senaste veckorna har vi varit på lotten lite sporadiskt då och då. Varje gång har det varit massor av äpplen att plocka. En helg var några av barnen på plats och kokade äppel-chutney och åt lite grillade korvar. Själv var jag helt koncentrerad på att byta den skabbiga ytterdörren. Egentligen hade jag tänkt renovera den, men träet i undre halvan var alltför hårt åtgånget så det blev ett byte istället.

IMG_2688En ny enkel trädörr köptes in och den gamla karmen behölls. Den enkla dörren försvaras med att vi kommer att måla den med grundfärg och tålig färg för utomhusbruk. Att den är oisolerad gör inget så vi inte planerar att vara där när det är kallt och väggarna runt om är lika dåliga vad isolering. För att kunna passa in dörren lades en extra list in på gångjärnssidan. Den nya dörren har nya moderna gångjärn som även blev lättare att montera på denna list. Den limmades och skruvades mot den gamla. Med dörren monterad så blev det faktiskt snyggt. Lite grundfärg och vanlig färg kommer att göra susen.

IMG_2687 IMG_2686

Kasia kämpade på med trädgården och det skördades mera grönsaker. Lökarna har vuxit sig stora och skall bli spännande att prova när dom fått ligga och torka en tag först.

IMG_2689 IMG_2691

IMG_2690Vi hade även passat på att köpa nya stolar och dynor till altanen. På Coop Forum i Gustavsberg hade dom 50% på alla utemöbler, vilket passade oss perfekt. Så nu har vi även lite skönare möbler där. Ett större bort skall fixas också. Just nu är jag sugen på att bygga ett. Vi får se om det blir så och om det blir bra. Men än så länge får vi klara oss med det gamla kaffe-bordet som vi haft i många år.

IMG_2692Det har även visat sig att de små fåglarna inte bara gillar vårt fågelbad utan även är relativt tama. En talgoxe kom och åt ur Jonas hand och visade ingen rädsla alls. Dom är väl vana att alla kolonier har trädgårdsvänner som även bryr sig om de små fåglarna. Dock är det väl inte så himla kul när dom flyger in i huset och vill smaska på den mat som kan finnas framme på bord och i pentryt.

IMG_2693Det sista som gjordes i måndags var att klippa häcken mot grannen. Det finns ett avtal mellan koloni föreningen och hus-föreningen på andra sidan som säger att man ansvarar för sin egen sida. Så vi han klippa vår-sida (och lite till). Allt som kapades skulle sedan klippas i små bitar för komposten. Men tyvärr han vi inte klart med det innanett skyfall kom och störde. Så det får vi ta en annan gång. Även ett foto från den klippta häcken kommer en annan gång.

 

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Efter en lång sommar

2014-08-05 10:25:53 admin

Det var ett tag sedan vi uppdaterade sidan. Beror dels på tidsbrist men även på att vi varit på semester i princip hela juli.

20140805_211729_resizedMen nu är vi tillbaka och det är dags att fixa lite på lotten. En kompost för grenar och blader har stått på önskelistan. Så med inköp av virke och lite inspiration började arbetet. Ville ha en kompost som går i samma stil som vindskyddet vid altan med ribbor. Tre fack vore bäst och hyffsat stor. Den blev cirka 3 x 1 meter och 1 meter hög med avtagbara fram sidor. Den fick självklart stå lite i skymundan bakom plommonträdet. Resultatet blev riktigt bra och nu skall det  börja användas. Det blir ett lager tidningar i botten för att slippa att växter kommer underifrån.

20140805_211747_resized I trädgården har det växt rejält och det är en stor skillnad mot förra årets odlingsyta som var obefintlig. Massor av bönor, tomater, lite potatis, lök, fänkål m.m. Kasia är glad som ett barn på julafton. Skall ta lite mer bilder med alla tomater som växer på framsidan.

Allt för denna gång.

 

Postad i:
Projekt, Trädgården
Läs mer...

Mitt i semestern

2014-07-19 18:51:19 admin

I mitten av juli kom vi hem från två underbara veckor på stugan på Åland. I brevlådan fanns ett brev koloniföreningen om att våran häck mot vägen var för hög. Så vi köpte in en elektrisk häcksax och en handdriven gräsklippare på Bauhaus.  Sedan fick häcken sig en omgång. Troligen bör den klippas ännu mer men vi avvaktar och ser hur den vill växa. Så spenderade ett par dagar på lotten för att fixa lite.

IMG_2461 IMG_2474

Medans jag klippte häcken passade Kasia på att fortsätta med fönsterrenoveringen. En del kitt byttes ut och det är både kladdigt och pilligt för en ovan. Men resultatet blir bra.

IMG_2464 IMG_2466 IMG_2467

I trädgården har växt rejält och lite skörd har det blivit av pumpor och squash. Odlingarna växer bra och några är det riktigt bra fart i. Den på framsidan som vätter mot söder är full av tomatplantor och det ser ut att bli många tomater där, men även andra växter trivs riktigt bra. Den lilla planteringen vid grannens husvägg tar sig även den och börjar se fin ut.

IMG_2471 IMG_2470 IMG_2469

IMG_2475Med lite extra blommor på altanen så börjar det se riktigt trevligt ut. Inte illa för att vara första året där. Det kommer säkerligen bli betydligt bättre till de kommande åren. Nu åker vi ut på två veckor till, denna gång i vår vackra skärgård.

 

Postad i:
Fönster, Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...

Lite fix innan sommaren

2014-06-28 18:34:29 admin

20140529_140719_resizedInnan sommaren kom så han vi med lite olika saker trots att även båten skulle tas om hand och att vi skulle vara lite på sjön.

Under maj passade vi på att färdigställa duschen som vi byggt i förrådet. I ena hörnet har en duschkran m.m. monterats och en vikbar duschvägg har byggts. För att inte få hela ”golvet” fullt av vatten så har golvet i duschen betydligt bredare mellanrum mellan plankorna. Under golvet är det urgrävt och fyllt med grus och leca-kulor för dräneringen. En sorts infiltration helt enkelt. Jag är rätt säker på att denna dusch inte blir så använd, men när den väl behövs så blir den riktigt skön.

Ute växte det så det knakade med massor av olika plantor. Häcken mot grannen växte och vi skaffade en Big-Bag säck som vi fyllde med klipp och grenar. Inte så vackert men effektivt i väntan på kompost byggdes.

IMG_3320 20140615_171111_resized 20140615_164525_resized
20140615_171106_resizedPå tal om bygga, så byggdes ett vindskydd på altanen. Det fungerar även som ett plank så man inte ser alla verktyg m.m. så tydligt. Vindskyddet byggdes av 22×45 impregnerat virke från Bygg-Max. Just dom har detta mått med rundade hörn till bra pris! Nu väntar vi på att köpa in lite fräschare stolar men dessa gröna från IKEA får tjänstgöra  ett tag innan dess.

Vi har även sovit över några gånger. Det är faktiskt riktigt rogivande och tyst. Så fort det blir lite senare så tystnar trafiken på Nynäsvägen och det är tyst nog. Vi har även möblerat om lite för att känna om bäddsoffan passar bättre längs kortväggen. Det verkar som att det är en bättre plats.

IMG_3321 IMG_2456

IMG_3319Självklart har vi haft olika besök. Mest familjen men även våra vänner har hälsat på oss. Några av alla dessa vänner är Anders och Eva-Karin. Dom har också en kolli-lott, fast på andra sidan stan. Så det finns lite att prata om. Efter denna maj och juni så åkte vi i väg och svärmor tog hand om växter till vi kom hem.

 

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården
Läs mer...

1:a Maj, långhelg

2014-05-04 20:56:31 admin

20140501_183139En lång helg igen. Denna gång helg kommer det att hända mycket med utseendet av kolonilotten. På schemat står målning, målning och målning. I det ingår även montering av foder runt fönster och montera vindskivor på förrådet. Vädret är lite blandat men våren har definitivt kommit och det spritter i allt som växer. Plommonträdet har fått massor av skott och det är inte långt kvar tills trädet är grönt och blommande med en massa plommon som följd.

IMG_2439Tyvärr upptäcktes en liten vattenläcka. Det är den ingående slangen som är nedgrävd som hade fått ett för hårt spadtag satt i dig. Så det blev till att gräva lite i landet och frilägga det hela. Skadan var inte så stor men tillräcklig för att det måste till en tydligt reparation. Snabbt till Fredells i Nacaka för att köpa en skarv till 32mm plaströr. Inte alltför dyrt och lite simpelt. Det trasiga området skarvs bort (cirka 2 mm) och sedan monterades det hela ihop igen. Vi  får hoppas att det håller.

Det stora jobbet blir att måla alla foderbrädor. Det blir rätt många på ett hus om man räknar in knutar, dörrar och fönster. Använder samma till vindskivor. Huset har redan fått en hel del färg på målat men än återstår mycket. Vi har blivit ”Demi-dekkare”. Vi har valt den bästa som kallas Ulitmate och en något rödare ton av Faluröd, S4050 Y80R. Det ser lite friskare ut. Till foderbrädorna har vi valt en kritvit färg av samma kvalité. Till huset har det gått åt 15 liter och till knutar och foder 5 liter.

IMG_2441 20140430_154017

Trots att det blev mycket målande så har det varit skoj och det är en skön känsla när det växer fram. Resultatet är det bara att vara nöjd över. Riktigt snyggt och fräscht. Dock återstår att fixa fönstren och dörrarna. Dom behöver verkligen renoveras. Entrédörren är nog den som står på tur i ”att göra” listan.

IMG_2446IMG_2448IMG_2453

Inomhus är det också ordning och reda. Det mesta är fixat och ordnat. Lite hyllor och tavlor skall fixas och lite belysning, främst vid pentryt. Det känns även här riktigt bra.

IMG_2442 20140503_163823

20140503_175426Sent på lördagen så kom det lite regnskurar, som gjort för att ta fram högtryckssprutan och göra rent de gamla plaststolarna som följde med huset. Dom var rejält ingrodda med sot och annat. Trots hårt och blött jobb med hötrycken så blev dom inte helt rena, men betydligt bättre. Dom i och för sig väldigt billiga, men jag gillar inte att slänga något som kan fungera ett tag till.

IMG_2450I trädgården går det även där framåt. Det fixas med jorden och alla växter som för odlats hemma men även med alla fröer som så direkt. Det skall bli spännande att se vad som kommer ut av det hela. Kanske en hel grönsaksdisk.

 

 

IMG_2451

Postad i:
Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan
Läs mer...