Höstfix gräsmatta

Grön, skön och tät. Så vill vi att gräsmattan ska se ut. Men är du nybörjare kan det vara svårt att veta  hur du ska lyckas. När vattnar man? Hur gödslar man och när klipper man gräsmattan för sista gången inför vintern?

Höstplantering och sådd av gräsmatta

Tidig höst är en utmärkt årstid att anlägga ny eller reparera en gammal gräsmatta. Eftersom höstarna ofta är fuktigare och svalare än vårarna gynnar det gräset som får lättare att etablera sig. Gräset bör hinna etablera sig innan vintern kommer, så vänta inte allt för länge med att så om du bor längre norrut, det vill säga, inte senare än augusti.

Höstklippning av gräsmatta

Vid sista klippningen ska du inte klippa gräset för kort. En allt för kortklippt gräsmatta ger inget skydd under vintern och skadas därför lätt. Det får inte heller vara för långt eftersom det då kan ge upphov till svamp och mögelangrepp. Lagom höjd är 4-5 centimeter.

Höstgödsling av gräsmatta

Gräsmattan fortsätter att växa fram tills snön faller. Därför behöver den gödsel även på hösten, men det ska inte vara gödsel som är kväverikt, då detta främjar tillväxten. På hösten behöver gräsmattan avmognas inför vintervilan. Ett höstgödsel innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N). Forsfor hjälper till vid avmognaden på hösten och vid bildandet av nya blomanlag till nästa år. Kalium gör att växterna klarar kylan bättre och stärker cellväggarna vilket gör dem motståndskraftiga mot t ex snömögel. Spårämnen försörjer växten så den inte drabbas av några bristsjukdomar.

Du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset inför vintern.

Kalium stärker cellväggarna vilket ger varje strå mer kraft att stå emot exempelvis snömögel. Det ger även gräset bättre vinterhärdighet eftersom det ökar även sockerhalten i växtsaften, precis som glykol i spolarvätskan till bilen.

Även fosfor är bra för vinterhärdigheten då det stärker gräsets rötter så att tillväxten kommer igång lättare när våren kommer.

Så lyckas du med gräsmattan månad för månad

Hösten börjar så klart olika över landet och från år till år. Men här är några riktmärken.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I AUGUSTI:

• Så och plantera ny gräsmatta.

• Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år.

• Gödsla med höstgödsel. I norr kan det vara sista gången du gödslar inför vintern.

• Klipp som vanligt.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I SEPTEMBER/OKTOBER:

• Så och plantera ny gräsmatta fungerar bra även i september i söder.

• Mossbekämpa om det finns mossa i gräsmattan. Vattna med mossmedel eller vatten blandat med järnsulfat. Undvik mossrivare eftersom det kan leda till att du får ännu mera mossa nästa år.

• Gödsla med höstgödsel i söder.

• Klipp som vanligt i söder. I norr bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.

• Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv kan gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

SKÖTSEL AV GRÄSMATTA I NOVEMBER:

• Ingen mer gödsling alls. Nu ska gräsmattan få avmogna.

• Klipp om snön inte lagt sig än. Inför vintern bör du ställa upp knivarna på gräsklipparen till cirka 4-5 centimeter.

• Kratta löv om de ligger i tjocka drivor, för gräset behöver ljus och luft. Lite löv gott köras över med gräsklipparen och ligga kvar.

Från Allt Om Trädgård 2016

Publicerat i Trädgården | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Höstfix gräsmatta

Påskhelg

Det är corona-tider i landet. Inga fester eller släktträffar. Inga resor till Åland eller andra ställen. Men vi kan alltid åka till kolonistugan. Den stuga vi haft i snart 7 år och som är mysig och skön att vara i. Sedan förra helgen har vi lite värme på hela tiden. I veckan fick vi även vattnet påslaget i området.

Vi har redan flyttat ut lite utemöbler och om vädret är snällt så kan man sitta i solen och njuta med t.ex. en kopp kaffe. Det är liksom ett av huvudskälen till varför vi vill vara här; avkoppling.

Men egentligen är det inte det som är viktigast. Dessa kolonilotter skapades för drygt 80-år sedan för att Stockholm invånare skulle kunna odla sina egna grönsaker. Så det är faktiskt huvudskälet till att vi har denna kolonilott; att odla grönsaker.

Nu är det dags att göra i ordning alla odlingsbäddar och Kasia har börjat kultivera jorden som skall få mera gödsel och även något nytt som kallas Rockdust. Återkommer med info om Rockdust i annat inlägg.

 

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , | Kommentarer inaktiverade för Påskhelg

Varm februari

Förlåt. Denna blogg har inte uppdaterats på mycket länge. Jag vet inte om jag kommer att göra det så ofta, men jag gör skriver ett inlägg nu så får vi se.

Vintern 2020 har varit en av de varmaste jag kan minnas. Det gör ju att det finns möjlighet att göra lite annat än vad som är vanligt. Ett exempel är att ta hand om båten eller som denna helg, kolonilotten. Ute är det cirka 2 grader och ingen snö.

Så jag tänkte passa på att fixa lite när frugan är på semester i södra Europa. Det är ju faktiskt ganska mysigt inne i stugan även om det är grått ute. Elementen som är fasta orkar inte riktigt värma upp huset ordentligt så ett extra konvektor element och ”etanol-brasan” fick hjälpa till och då gick det fort. Bland de andra stugorna såg jag ingen alls, vilket är ovanligt. Det brukar alltid var någon ute.

I det lilla förrådet som är i huset har vi haft ett bord med rostfriplåt på ovansidan. Det har nog varit bra men tagit plats. Nu när vi har ett litet trädäck utanför förrådet så har jag tänkt att göra om bordet till ett med hjul som skulle kunna rullas ut på gräset om man behöver jobba med något där. Jag tog en EUR-pall från jobbet och köpte 125mm länkhjul på Biltema och skruvade fast dessa på EUR-pallen. Sågade till passande ben mellan den gamla skivan och pallen. Det blev ganska bra om jag får säga det själv.

I förrådet blev det nu gott om plats och frugan ville ha fler hyllor så det var bara att fixa. Upp med konsoller på väggarna och dit med hyllplan som skruvades fast. Sedan blev det gott om plats. Men den platsen fylldes snabbt upp. Detta är tyvärr ett litet problem. Jag försöker tänka minimalistiskt och inte ha en massa saker men frugan är inte riktigt där.

Annars är det ganska grått på lotten och landen är trista. Men det skulle ju egentligen vara snö och kallt. Vi får se hur det blir innan våren kommer som vi tänkt.

Det skojiga är att inlägget innan också handlade om att det var snöfritt.

Publicerat i Förrådet, Okategoriserade, Trädgården | Kommentarer inaktiverade för Varm februari

Vinter utan snö

IMG_0189Denna vinter 2014-2015 har ännu varit relativt snöfri. Dock har det varit lite kallt då och då. Med lite frost i gräset en klar dag så känns sommaren ändå inte så himla långt borta.

Men ännu har inte 2015 börjat och kanske blir det en kall vinter i januari och februari innan vi börjar snegla mot sköna stunder på lotten igen.

I väntan på våren så åker vi dit i bland och ser över allt så inget har hänt, tyvärr finns ju en del som inte kan skilja på ”mitt och ditt”. Men änså länge har vi klarat oss. Å andra sidan finns inget att stjäla i huset, annat än värme.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Vinter utan snö

Höst och stängning

IMG_0079 IMG_0080 IMG_0081 IMG_0082

 

 

Publicerat i Huset, Trädgården | Kommentarer inaktiverade för Höst och stängning

Dörrfoder

IMG_2696En vanligt torsdag kan också vara speciell. Så varför inte åka till lotten och fixa lite. Kasia och hennes mamma har förvisso varit många kvällar på lotten för att ta hand om fallfrukt och grönsaksskörd. Kasia har även passat på och målat de nya dörrarna som blivit vita och fina. Förrådsdörren är nästan helt klar med foder och allt. Ett lager färg till så är den klar. Jag får väl fixa foderbrädorna till entrén.

IMG_2700Tidigare hade jag snickrat en trappa till andra sidan förrådet. En ganska enkel kontruktion där jag hämtat inspirationen från de trappor pappa byggt till huset på Åland. Lite tryck impregnerat virke och skruv. En sådan här är gjort på mindre än en timme. En bräda i framkant skall monteras, men först skall en fäst anordning mot huset fixas. Just denna blir skön att sitt på när solen gassar.

IMG_2699Åter till entré dörren. Kasia hade som sagt redan börjat måla dörren. Det blir betydligt fräschare med vit dörr än den gamla skabbiga bruna. Lite extra spackel på karmen, som byggts om, och färg så kommer den bli bra och väldigt snygg. Men foderbrädor måste ditt. Även en ny trappa måste fixas. Den gamla hade sjunkit och spruckit. Men det kräver en liten bil-maskin för att få bort.

IMG_2697Till foder fanns redan inköpt virke. Ett virke som redan från början var grundmålat. Så varv med bra vit får dom att bli tåliga och snygga. På allt foder har vi använt Demi-Dekk Ultimate. Den rena vita basfärgen utan brytning. Den torkar ganska snabbt så jag han med två varv med färg, men dom kommer att få vänta till helgen innan dom hamnar på plats.

Publicerat i Förrådet, Huset, Projekt, Utsidan | Kommentarer inaktiverade för Dörrfoder

Dörrfix, besök och häcktrimmning

IMG_2683Senaste veckorna har vi varit på lotten lite sporadiskt då och då. Varje gång har det varit massor av äpplen att plocka. En helg var några av barnen på plats och kokade äppel-chutney och åt lite grillade korvar. Själv var jag helt koncentrerad på att byta den skabbiga ytterdörren. Egentligen hade jag tänkt renovera den, men träet i undre halvan var alltför hårt åtgånget så det blev ett byte istället.

IMG_2688En ny enkel trädörr köptes in och den gamla karmen behölls. Den enkla dörren försvaras med att vi kommer att måla den med grundfärg och tålig färg för utomhusbruk. Att den är oisolerad gör inget så vi inte planerar att vara där när det är kallt och väggarna runt om är lika dåliga vad isolering. För att kunna passa in dörren lades en extra list in på gångjärnssidan. Den nya dörren har nya moderna gångjärn som även blev lättare att montera på denna list. Den limmades och skruvades mot den gamla. Med dörren monterad så blev det faktiskt snyggt. Lite grundfärg och vanlig färg kommer att göra susen.

IMG_2687 IMG_2686

Kasia kämpade på med trädgården och det skördades mera grönsaker. Lökarna har vuxit sig stora och skall bli spännande att prova när dom fått ligga och torka en tag först.

IMG_2689 IMG_2691

IMG_2690Vi hade även passat på att köpa nya stolar och dynor till altanen. På Coop Forum i Gustavsberg hade dom 50% på alla utemöbler, vilket passade oss perfekt. Så nu har vi även lite skönare möbler där. Ett större bort skall fixas också. Just nu är jag sugen på att bygga ett. Vi får se om det blir så och om det blir bra. Men än så länge får vi klara oss med det gamla kaffe-bordet som vi haft i många år.

IMG_2692Det har även visat sig att de små fåglarna inte bara gillar vårt fågelbad utan även är relativt tama. En talgoxe kom och åt ur Jonas hand och visade ingen rädsla alls. Dom är väl vana att alla kolonier har trädgårdsvänner som även bryr sig om de små fåglarna. Dock är det väl inte så himla kul när dom flyger in i huset och vill smaska på den mat som kan finnas framme på bord och i pentryt.

IMG_2693Det sista som gjordes i måndags var att klippa häcken mot grannen. Det finns ett avtal mellan koloni föreningen och hus-föreningen på andra sidan som säger att man ansvarar för sin egen sida. Så vi han klippa vår-sida (och lite till). Allt som kapades skulle sedan klippas i små bitar för komposten. Men tyvärr han vi inte klart med det innanett skyfall kom och störde. Så det får vi ta en annan gång. Även ett foto från den klippta häcken kommer en annan gång.

 

Publicerat i Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan | Kommentarer inaktiverade för Dörrfix, besök och häcktrimmning

Efter en lång sommar

Det var ett tag sedan vi uppdaterade sidan. Beror dels på tidsbrist men även på att vi varit på semester i princip hela juli.

20140805_211729_resizedMen nu är vi tillbaka och det är dags att fixa lite på lotten. En kompost för grenar och blader har stått på önskelistan. Så med inköp av virke och lite inspiration började arbetet. Ville ha en kompost som går i samma stil som vindskyddet vid altan med ribbor. Tre fack vore bäst och hyffsat stor. Den blev cirka 3 x 1 meter och 1 meter hög med avtagbara fram sidor. Den fick självklart stå lite i skymundan bakom plommonträdet. Resultatet blev riktigt bra och nu skall det  börja användas. Det blir ett lager tidningar i botten för att slippa att växter kommer underifrån.

20140805_211747_resized I trädgården har det växt rejält och det är en stor skillnad mot förra årets odlingsyta som var obefintlig. Massor av bönor, tomater, lite potatis, lök, fänkål m.m. Kasia är glad som ett barn på julafton. Skall ta lite mer bilder med alla tomater som växer på framsidan.

Allt för denna gång.

 

Publicerat i Projekt, Trädgården | Kommentarer inaktiverade för Efter en lång sommar

Mitt i semestern

I mitten av juli kom vi hem från två underbara veckor på stugan på Åland. I brevlådan fanns ett brev koloniföreningen om att våran häck mot vägen var för hög. Så vi köpte in en elektrisk häcksax och en handdriven gräsklippare på Bauhaus.  Sedan fick häcken sig en omgång. Troligen bör den klippas ännu mer men vi avvaktar och ser hur den vill växa. Så spenderade ett par dagar på lotten för att fixa lite.

IMG_2461 IMG_2474

Medans jag klippte häcken passade Kasia på att fortsätta med fönsterrenoveringen. En del kitt byttes ut och det är både kladdigt och pilligt för en ovan. Men resultatet blir bra.

IMG_2464 IMG_2466 IMG_2467

I trädgården har växt rejält och lite skörd har det blivit av pumpor och squash. Odlingarna växer bra och några är det riktigt bra fart i. Den på framsidan som vätter mot söder är full av tomatplantor och det ser ut att bli många tomater där, men även andra växter trivs riktigt bra. Den lilla planteringen vid grannens husvägg tar sig även den och börjar se fin ut.

IMG_2471 IMG_2470 IMG_2469

IMG_2475Med lite extra blommor på altanen så börjar det se riktigt trevligt ut. Inte illa för att vara första året där. Det kommer säkerligen bli betydligt bättre till de kommande åren. Nu åker vi ut på två veckor till, denna gång i vår vackra skärgård.

 

Publicerat i Fönster, Huset, Projekt, Trädgården, Utsidan | Kommentarer inaktiverade för Mitt i semestern

Lite fix innan sommaren

20140529_140719_resizedInnan sommaren kom så han vi med lite olika saker trots att även båten skulle tas om hand och att vi skulle vara lite på sjön.

Under maj passade vi på att färdigställa duschen som vi byggt i förrådet. I ena hörnet har en duschkran m.m. monterats och en vikbar duschvägg har byggts. För att inte få hela ”golvet” fullt av vatten så har golvet i duschen betydligt bredare mellanrum mellan plankorna. Under golvet är det urgrävt och fyllt med grus och leca-kulor för dräneringen. En sorts infiltration helt enkelt. Jag är rätt säker på att denna dusch inte blir så använd, men när den väl behövs så blir den riktigt skön.

Ute växte det så det knakade med massor av olika plantor. Häcken mot grannen växte och vi skaffade en Big-Bag säck som vi fyllde med klipp och grenar. Inte så vackert men effektivt i väntan på kompost byggdes.

IMG_3320 20140615_171111_resized 20140615_164525_resized
20140615_171106_resizedPå tal om bygga, så byggdes ett vindskydd på altanen. Det fungerar även som ett plank så man inte ser alla verktyg m.m. så tydligt. Vindskyddet byggdes av 22×45 impregnerat virke från Bygg-Max. Just dom har detta mått med rundade hörn till bra pris! Nu väntar vi på att köpa in lite fräschare stolar men dessa gröna från IKEA får tjänstgöra  ett tag innan dess.

Vi har även sovit över några gånger. Det är faktiskt riktigt rogivande och tyst. Så fort det blir lite senare så tystnar trafiken på Nynäsvägen och det är tyst nog. Vi har även möblerat om lite för att känna om bäddsoffan passar bättre längs kortväggen. Det verkar som att det är en bättre plats.

IMG_3321 IMG_2456

IMG_3319Självklart har vi haft olika besök. Mest familjen men även våra vänner har hälsat på oss. Några av alla dessa vänner är Anders och Eva-Karin. Dom har också en kolli-lott, fast på andra sidan stan. Så det finns lite att prata om. Efter denna maj och juni så åkte vi i väg och svärmor tog hand om växter till vi kom hem.

 

Publicerat i Huset, Projekt, Trädgården | Kommentarer inaktiverade för Lite fix innan sommaren